Hundequizzkonferencier - Jan Monrad

Jan Monrad, der sammen med makkeren Søren Rislund har underholdt land og rige med grovkornet satire og sort humor i 35 år, fylder fredag 60 år.

Det bliver med et genoptaget makkerskab med Søren Rislund, at komikeren Jan Monrad fejrer fødselsdag.

Efter 35 år som leverandører af tøjlesløst vanvid og respektløs humor besluttede duoen Monrad & Rislund i 2009 at sætter makkerskabet på standby.

Men her i marts optræder de igen sammen en række aftener i Damhuskroen ved København som "Senildemente sjuskemikler", som de kalder deres nye stand-up show.

I 2010 var Jan Monrad på landevejen med sit soloshow "Monrad & Mogens", og året før debuterede han som humoristisk tegner inspireret af Storm P med udgivelsen af "Pølsesnak".

Monrad og Rislund mødte hinanden i 1. g på Frederiksberg Gymnasium i 1970. Fire år senere oprettede de gruppen Totalpetroleum, hvor Mik Schack og Tømrerclaus også var med.

Sidenhen skiftede gruppen navn til Monrad & Rislund og bestod kun af de to, der gennem årene har udgivet 30 album og videoer kendetegnet af duoens sorte humor, grovkornede satire og bramfrie tone.

Duoens mange figurer befolker især byerne Pladderballe og Ubehage, og blandt de bedst sælgende album kan nævnes "Øl er Gud" og "Knepper De?" - en parodi på quizprogrammet Jeopardy.

Rundt regnet 80 gange om året har Monrad & Rislund været ude at træde op, og "alt er til debat og kan udsættes for satire", som de siger.

Det har ikke altid været uden problemer. Da makkerparret sidst i 1970'erne havde et fast indslag i det populære P3-program Fredagsåbent, måtte DR flere gange møde op i Radiorådet og forsvare duoen, når der havde været godt med seksuelle temaer i deres indslag.

Så var det hele mere uskyldigt, når de senere kommenterede hundequizzer med Poul Thomsen i tv.

Jan Monrad er oprindeligt uddannet som folkeskolelærer og underviste i musik og samfundsfag, inden han slog sig på showbiz. Før makkerparret med Søren Rislund fik han udgivet singlen "Kød på bordet".

Jan Monrad er gift med Marianne Monrad, som han har fem voksne børn sammen med.