Dybdesangerinde - Dorthe Kollo

I et halvt århundrede har hun sunget om kærligheden, men først nu har Dorthe Kollo fundet lykken sammen med en mand

Mange synes, at de sange, Dorthe Kollo synger, er Underlødige, så det basker. Uden dybde og indhold - kun for folk, hvor studenterhuen ikke ligefrem trykker, men det kan hun sådan set være ligeglad med. I et halvt århundrede er det bare kørt for hende. I tusindvis af tyske schlägere og dansktopsange har hun sunget, mens folk har danset, nynnet med eller smilet op til hende. Og det har skæppet i kassen. Dorthe Kollo, der i år fejrer 50 års jubilæum som en af tidens største dansktopsangerinder, lægger ikke skjul på, at hun er en velhavende dame:

- Når det gælder min karriere, har jeg ikke kunnet få det bedre, men i kærlighed - som jeg har sunget så meget om - har jeg ikke haft stort held. Ikke før for nylig.

Dorthe Kollo har netop installeret sig i sommerhuset på Enø ved Næstved, her før hun tager hul på en stor landsturné med Dansk Slagerparade.

Sammen med blandt andre Richard Ragnvald, Susanne Lana og Kisser og Søren vil hun sætte skub i blodtrykket hos forfrosne danskere med en masse folkekære hits fra 1960'erne og 70'erne.

- Vi har fået et helt nyt publikum - unge mennesker. Jeg tror, mange af dem er veluddannede. De lytter sikkert både til klassisk musik og jazz, men de elsker de her sange og kan dem udenad. Det er enormt sjovt. Jeg tror, de har brug for noget god energi og sange, der skaber glæde. Musik og sang skal da skabe glæde, ellers kan det være lige meget.

Stækkede vinger
Efternavnet har Dorthe Kollo efter sin første mand tyskeren René Kollo, der er klassisk musiker. Senere blev hun gift med en tysk filminstruktør, og i nogle år boede hun i Hollywood sammen med den afdøde danske filmproducent Just Betzer. Men hun var aldrig rigtig lykkelig med de mænd, fortæller hun:

- Der var for meget spændetrøje i de forhold og for meget jalousi. Jeg har et udadvendt job, og det respekterede de ikke. I stedet forsøgte de at stække mine vinger, og det gjorde mig ulykkelig. Sangen og mødet med publikum betyder så meget for mig, og hvis ikke en mand kan acceptere og respektere, at det er en del af mit liv, så går det ikke. Kærlighed er at forstå den anden. At løfte og bære. At opmuntre. Alt det oplever jeg nu, og jeg er meget lykkelig.

For fire år siden mødte Dorthe Kollo den tyske skibsreder Heiner Dietman, og i dag bor de sammen på et lille gods i nærheden af Bremen.

- Heiner er manden i mit liv. Han er i en helt anden branche end min, og det er spændende, synes jeg. Han drager mig med ind i sin verden og rådfører sig med mig. Det samme gør jeg. Jeg var så skuffet over det sidste ægteskab og havde mere eller mindre opgivet at leve sammen med en mand, men så mødte jeg Heiner, og alt faldt på plads. Vi taler om tingene stille og roligt. Han har givet mig en stor fred, og jeg er meget taknemmelig.

Barnestjerne
Dorthe Kollo er født på Frederiksberg i 1947, men voksede op i Århus. Musikken har hun ikke fra fremmede. Hendes far var musiker, og han tog hende med på Restaurant Salonen i Viborg, da hun var otte år, og kort efter udkom singlen "Min piphans". Snart var der bud efter den lille sangstjerne, der sammen med sin mor rejste landet tyndt for at optræde. Livet som barnestjerne gav nogle begrænsninger, fortæller Dorthe Kollo, der dengang hed Dorthe Larsen:

- Det er klart, at jeg ikke levede helt det samme liv, som mine jævnaldrende, fordi jeg optrådte så meget. Men jeg havde det dejligt og fik en masse oplevelser. Jeg gjorde det gerne om.

Det helt store gennembrud kom i 1964. Dorthe Kollo og hendes mor var rejst til Baden-Baden i Tyskland for at deltage i en slagerfestival. Hun blev nummer tre, og snart begyndte tilbuddene at strømme ind til Dorthe aus Dänemark. Tre år senere bosatte hun sig i Tyskland, hvor hun har levet lige siden. Turen er dog ofte gået til Danmark, hvor hun har haft sommerhus på Samsø og nu på Enø - ofte i eget fly.

Dorthe Kollo fejrer 50 års jubilæum med udgivelse af det nyt album "For Din Skyld". Her er såvel helt nye sange som gamle kendinge, der er blevet piftet lidt op.